New Master Suite in Norfolk

Previous
Next

A few months ago, we talked a little about buying a “used house.” This was the case for a couple in Norfolk recently. The previous owner had been a do-it-yourselfer, and his skills left a bit to be desired. His addition off the master bedroom at the back of the house had some serious issues, the worst being a persistent roof leak. The ceiling was also lower here than in the other rooms, which made it cramped and dark.

Our first goal was to address the leak. Because the addition had a flat roof that had been tied in improperly, and because the tiled roof was showing its age, we knew a total replacement was in order. By dealing with the roof first, we were able to reframe the roof of the addition and create a cathedral ceiling in what would become the new master bathroom.

We installed CertainTeed Landmark Architectural shingles in Moire Black. These shingles carry a limited lifetime warranty, and are rated for wind speeds up to 110 mph. The gable ends of the new roof were finished with tan siding and trim that complemented the brick.

After a few conversations about what the homeowners envisioned for the interior, we got to work inside, creating a new master suite.

The bedroom received fresh paint and new Luxury Vinyl Plank (LVP) flooring. Between the bedroom and the new master bath, we installed a barn door with obscured glass. This door style is great for rooms where there isn’t enough space for a traditional door to swing open. The obscured glass still allowed the light to shine through, while giving privacy to the adjoining bathroom.

The bathroom is a true showplace that represents the homeowner’s style. Starting at the top, the new cathedral ceiling makes the room feel much larger. Windows, along with specialty and accent lighting reflected in the double mirrors, keep the space bright. The homeowner found a vanity and two vessel sinks she loved. We added a Fantasy Brown granite countertop, and the same material was used for the bench and threshold in the shower.

We love the new shower! Several sizes and styles of tile were used to create a unique look. A niche was built for shampoo and soaps, and the space was finished with a custom glass enclosure.

A lighter shade of LVP was installed on the bathroom floor, in the new water closet, and in the walk-in clothes closet. Pale blue walls and bright white trim completed the makeover.

Our clients said, “The master suite is still as gorgeous as the day it was finished. It has become the topic of conversation with all visitors.”

 

We hope this space will continue to be a relaxing retreat for many years!

Leave a Comment