Basement Remodel Project in Stonehouse, Toano – near Williamsburg – Virginia

“Not many people know where Toano Virginia is, so we just say Near Williamsburg,” the locals tell us.  Stonehouse is a prestigious community, well known for it’s golf course and beautiful homes.

Our clients in Stonehouse, Toano Virginia asked us to make their dream of a finished basement come true.  They had some great ideas about what they wanted and also some sound performance goals for this area of their home.   They were interested in a having a stone wall in the sitting area and sound proofing installed as part of the design as they felt that the neighbors across the way in the rear of the home were much too noisy with loud dogs and amplified music.  We installed Homasote soundproofing boards across the rear wall to abate the sound.  Windows across the rear wall were supplemented with double panes to provide dead air space between the exterior window and the interior of the home.  The french doors received storm doors on the exterior.

A new bathroom was added as well as a kitchenette, sitting area and guest bedroom to the finished basement area.

click on each picture for a larger view!

basement remodel, carpet, paint, tray ceiling, can lights, soundproofing, Toano, VirginiaThe stone accent wall can be seen on the left and the kitchenette behind it

Basement Remodel Stonehouse, Toano Virginia

The bathroom in the remodeled basement
Basement Remodel in Stonehouse, Toano Virginia

The view of the sitting area looking out of the windows and doors into the backyard.Basement remodel with stone wall, sound proofing, flooring in Toano Virginia

These photos were taken when we first visited the home.  These are the stairs descending from the first floor.2013-01-30 12.05.35 2013-01-30 12.06.06This area will become the bedroom
2013-01-30 12.06.52

The stairs are to the left and the new bathroom will be built in the background

2013-01-30 12.07.04This area will become the sitting area
2013-01-30 12.08.49 2013-01-30 12.08.56 2013-01-30 12.09.28 2013-01-30 12.09.39

This picture was taken from the backyard before work commenced.  The door that is ajar leads to the basement.
2013-01-30 12.10.03

This picture shows the drywall installed in a tray ceiling configuration in what will become the new bedroom2013-05-21 11.22.26 2013-05-21 11.31.32

A deer stopped by to see what all the commotion was about (he can be seen centered in the door glass below)2013-05-21 11.33.02

Leave a Comment